Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, "Investeşte în oameni!"

Diferenta constă în abilități, nu dizabilități | Interviu Marcel Scutaru

 

 

Azi am povestit și cu Marcel despre carieră, societate, fiica lui cea creață, CFR și multe altele.

Vă lăsăm să citiți fără a mai face alte introduceri.

Sunt Marcel Scutaru am 44 ani din care 22 ani sunt de om căsătorit. Iar de 21 de ani am o creață, fetița mea. Am absolvit facultatea de management, însă am început, prima dată, să lucrez ca electrician, iar ulterior m-am angajat în CFR, unde mi-a plăcut de mic copil. 

Copiii când sunt mici vor să fie polițiști sau astronauți... eu am vrut să lucrez la CFR. Am început o carieră în prevenirea incendiilor și reguli PSI. Apoi a intervenit amputarea primului picior și nu am mai putut sta în CFR.
Trebuia să supraviețuiesc și am intrat în vânzări, deși nu știam nimic. M-au sunat cei de la compania cu care lucram că sunt pe locul 3 în țară. Ulterior a apărut oportunitatea de a lucra la Raiffeissen Banca pentru locuințe. Am lucrat aproape 2 ani. Apoi am ales domeniul asigurărilor de viață și a pensiilor private, din 2005. De atunci lucrez până în prezent pe acest domeniu. Aici sunt mentor.

Trebuie să zic că nu m-a angajat nimeni după ce am căpătat această dizabilitate, ci m-am angajat singur. Oriunde m-am dus, am ales să muncesc, să învăț și să iau totul de la primii pași. Singur am început să simt unde îmi e locul, iar în acest moment îmi place foarte mult ceea ce fac.

În momentul în care ai o dizabilitate, societatea nu e pregătită. Nici familia. Toți se dau câțiva pași înapoi, iar tu trebuie să faci ceva în acel moment.
Singur faci ceva, singur te creezi. Celor ce au dizabilitate și își doresc o carieră, am un singur sfat: să iasă din casă! Ieșind vor găsi și oportunități, alternative și se vor dezvolta. În momentul în care ai o dizabilitate, societatea nu e pregătită

Din păcate, valoarea resurselor umane la angajatori, nu e retribuită pe măsură, astfel, persoanele care își doresc o carieră trebuie să își caute sau creeze oportunitățile. 

De 2 ani sunt într-o companie elvețiană de turism online și îmi place foarte mult acest domeniu. Turism, sport – în tinerețe am făcut 9 ani de scrimă. Însă am terminat cu sportul, deoarece nu se pot câștiga bani din asta. Acum câteva luni căutam să fac ceva pentru mine, să fac mișcare, însă și o comunitate în care să mă simt și bine. Am cunoscut un membru din Cumpără Responsabil, am fost chemat la antrenamente, iar în câteva zile am plecat în campionat. De câtva luni joc baschet în fotoliu rulant. Iar la Cluj am deschis și scorul, deși era printre primele meciuri.

Problema a fost că după 5 ani a apărut și amputarea celui de al 2lea picior, însă cel mai mare pas în a depăși dizabilitatea e să ai dispozitivele necesare, dorință și atitudine.

 

Acest interviu face parte din proiectul "Promovarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități", inițiat de către Asociația pentru Promovarea Responsabilității Sociale a Companiilor. 

Inapoi